Anna's boxningsblogg

Anna's boxningsblogg

Om bloggen:

För er som vill följa med på mina äventyr i proffsboxningscirkusen...


Ett nytt bildgalleri hittas HÄR.

Hur är det att bo i St Petersburg?

Tankar om RysslandPosted by Anna Ingman Tue, February 13, 2007 11:40:53
Häromdan blev jag intervjuad av Aftonbladet och de ställde en massa intressanta frågor. Nu blev intervjun ganska kort där p g a att nyhetsmedier har begränsat utrymme, men jag lägger nu ut alla frågor och svar här på bloggen istället...

– Hur hamnade du i Ryssland?

Jag och min sambo bestämde oss för att flytta hit då han fick erbjudande om ett bra jobb här. Han är manager på ett av Ikeas stora shoppingcenter; ”MEGA”.


– Vad gör du i Ryssland?

Jag studerar ryska, det är ett absolut måste här! Sedan ägnar jag mycket tid åt min sport, som ju är boxning. Det är riktigt bra träning här kan jag berätta, man utvecklas hela tiden. Jag befinner mig även i uppstarten av mitt företag, genom vilket jag jobbar som konsult inom mina utbildningsområden samt med företagsseminarier och föreläsningar.


– Nu bor du i Sankt Petersburg och har din vardag där. Vad är bra och vad är dåligt?

Först och främst måste jag säga att vi stortrivs här! Det är den vackraste staden jag bott i, utbudet inom nöjesliv och kultur är enormt och man kan t o m relativt snabbt ta sig till havet! Ryssarna är generellt mycket trevliga och gedigna människor.

Jag tycker dock att språket har varit svårast, eftersom nästan ingen förstår engelska här. I början tog varje litet ärende på stan en evighet och det kändes verkligen som ett projekt att göra de enklaste saker! Det har dock förändrats nu eftersom jag dels klarar av språket bättre och dels skaffat mig en mindre stressad attityd! Man ska helt enkelt inte begära så mycket, det blir bra ändå!

Sedan tycker jag det är synd att just språket delar upp oss i två grupper; utlänningar ”expats” och ”ryssar”. De flesta utlänningar som bor här umgås med varandra och vi är medlemmar i olika klubbar och föreningar som är till för oss utlänningar. Det gör att det finns möjlighet till social samvaro utan att kunna det ryska språket vilket är väldigt bekvämt, och vi har mycket gemensamt både på det personliga och arbetsmässiga planet! Men tyvärr tvingas man inte heller lära känna ryska vänner! Jag har ju fördelen att jag träffar många trevliga personer på min boxningsklubb och det händer att någon talar lite engelska och kanske t o m lite svenska, sen får jag ju öva min ryska också! Min tränare tycker att jag måste lära mig mera eftersom vi bara pratar ryska med varandra och det blir ibland missförstånd…

Det sämsta med staden ser man inte där vi bor i centrum. Jag talar då om gatubarn och de socialt utslagna människorna som finns. Myndigheterna ser till att den vackra stadskärnan hålls ”ren” från sådant som kan uppfattas som stötande helt enkelt. Det är sällan man ser de ökända ”lim-sniffande och hivsmittade barnen” som enligt statistikens siffror verkligen finns i stora nummer. Vet man om problemen kan man självklart anstränga sig och se bortom den polerade fasaden.

Vad gör du på fritiden?

En del skulle säga träning, men träningen är ju ngt jag gör mer eller mindre som ett ”halvtidsjobb” så jag svarar istället att vi på fritiden brukar gå ut och äta på någon av alla de riktigt bra restaurangerna som finns här i stan. Du kan hitta det mesta du kan tänka dig, både de mest spektakulära och sen mer normala restauranger, barer och klubbar. Det finns nästan för många alternativ, så vi snöar lätt in oss på våra favoritställen där vi nu blivit stammisar. Vi brukar annars försöka ta det lugnt och ladda batterierna, njuta av både varandra och det staden erbjuder. Vi bor så att det mesta finns inom gångavstånd, annars tar vi bilen och ger oss ut i den minst sagt kaotiska trafiken. Ofta känns vår tillvaro overkligt bra, men vi är medvetna om att alla inte har det så bra och är ständigt tacksamma!

Saknar du Sverige?

Nej, jag trivs bra här. Jag har förmågan att känna mig hemma där jag befinner mig. Sedan är det alltid trevligt att åka hem och hälsa på släkt och vänner men det är skönt att komma ”hem till Ryssland” efteråt. Så har det faktiskt känts efter de senaste gångerna jag varit ute och rest!


– Det finns mycket fördomar i Sverige om Ryssland - att det är farligt (kriminellt), att det är fattigt osv. Hur upplever du de sakerna?

Det finns stora klyftor mellan rika och fattiga, det är fullständigt sant och väl synligt. Vänner som varit på besök här har förstummats över alla lyxiga bilar man ser i centrum, mängder av Hummers och Lexusar blandas med små rostiga Lador. Den enda bilparken som är definitivt lyxigare är dock Bryssel, en stad som i mina ögon är en fullständig uppvisning av de senaste lyxmodellerna. Det förekommer givetvis tiggare här, oftast är det äldre kvinnor som ber om pengar för att dryga ut sin minimala änkepension. De är en grupp som verkligen inte har det fett. Men som sagt, staden är ”uppstädad” och det förekommer inga gäng som stryker på gatorna och hotar omgivningen.

Det finns enorma problem med alkoholism enl. officiell rysk statistik, och det kan man även se bevis på i St Petersburgs innerstad där både män och kvinnor ses dricka öl och drinkar på burk samtidigt som de väntar på bussen eller är på väg någonstans en helt vanlig vardagseftermiddag. Men du ser inte ”fyllgubbar” som raglar och som försöker tigga pengar eller provocera andra. Det verkar som att man dricker när och hur mkt man vill, bara man inte stör sin omgivning. Man har respekt för polis och ordningsmakt. Jag och många andra upplever att trygghetskänslan är större här än i Stockholm. Jag har inte sett eller upplevt något oprovocerat våld (ännu!). Det hör nog ihop med den arsenal av poliser som finns att tillgå. Nu är det ju så att vi bor i de bästa kvarteren, jag ser ganska rysk ut och gör inget större väsen av mig på gatorna så då är jag relativt säker. Men är du mörkhyad så har du det tuffare kan jag lova. Både i Moskva och i St Petersburg har det skett överfall, anlagda bränder och t o m mord på studenter från Asien och Afrika. Det är riktigt skrämmande att läsa om dessa hatiska tendenser i de extremnationalistiska kretsarna.

– Umgås du med ryssar? Om hur det är (förmodligen som att umgås med vem som helst)

Jag har en rysk väninna som jag träffar ganska ofta. Vi pratar italienska som gemensamt språk och det var en stark gemensam nämnare att vi lärde känna varandra. Nu har jag börjat lära henne svenska och hon hjälper mig med ryskan så vi kommunicerar på fyra språk, inklusive engelskan! Vi är ganska lika varandra på så sätt att vi älskar att lära oss nya språk och att idrotta! Hon har doktorerat i pedagogik och har även en Magisterexamen i Sport och Fysisk träning, med specialitet simning. Hon är 36-årig ensamstående mamma till en 16-årig dotter. De bor i förorten i en minimal och sliten 1: a, i ett inte alltför imponerande betonghöghus och hon jobbar som lärare i italienska på universitetet. Det känns lite jobbigt att vi bor så bra i jämförelse, men vad ska man göra? Jag är väldigt tacksam över att vi är vänner. Förutom ryska fruar till andra expats är det annars mest killarna på klubben som jag känner som är ryssar, men det sträcker sig ju till träningen och inte mkt mer. Fast det är ju, som alla kampsportare och boxare vet, en mkt speciell gemenskap på en boxningsklubb, och jag som är ensam tjej får lite mer av allas uppmärksamhet!


I bla Sverige talas mycket om Putins odemokratiska styrning, om ofrihet för press osv. Hur upplever du det? Får man veta sanningen på Cegodnja, Vesti osv?

Jag läser inte de ryskspråkiga tidningarna ännu (p g a språket tyvärr...) så dem kan jag inte uttala mig om, inte heller rysk TV eftersom jag sällan ser den. Men det finns en tidning för engelskspråkiga här och det är St Petersburg Times. Det är faktiskt en kritisk och analyserande tidning som ges ut gratis, på hotell och restauranger, 2 ggr i veckan. Jag vet att det slår omkull sinnesbilden av rysk media men det är inte ovanligt med ledare och analyser i den som starkt kritiserar Putin och hans regim samt andra händelser som visar på Rysslands totalitära metoder i vissa regioner och i vissa ärenden.

Jag kan dock inte låta bli att tänka den konspiratoriska tanken att just St Peterburg Times kanske fått tillåtelse att vara som den är bara för att ge oss expats en ”fin bild av rysk media” så att vi inte alls ska tycka att den är kontrollerad av staten. Mina diskussioner med ryssar säger att den ryskspråkiga pressen inte alls är lika frispråkig.

Just frihetsdiskussionen generellt är dock intressant eftersom jag känner mig mindre kontrollerad här än i Sverige, fast jag förstår att jag ändå antagligen är fullt påpassad! Känslan man har som priviligerad här i Ryssland är att allt är möjligt. Har du bara ditt pass, ditt visum, din registrering och pengar är det sällan några större problem. Byråkratin för att få dessa dokument är dock långdragen och ganska komplicerad. Men i vardagslivet funkar livet så att du när som helst på dygnet kan göra i princip vad som helst. Det finns liksom i Sverige regler för t ex alkoholförsäljning, men jakten på inkomster är intensivare här och gör att det mesta går att ordna. Det är absolut inte laglöst, men det är mer flexibelt än i Sverige. Här stänger barer när sista gästen går och det finns bra restauranger som har öppet till morgonen, så om du är hungrig efter en klubbkväll kan du beställa välgjord à la carte istället för den i Sverige traditionella flottiga Mc Donaldsburgaren.

Om en annan sorts ”frihet”; en burk pepparspray i fickan är helt lagligt utan särskild tillåtelse. Det har hänt att jag lämnat min burk hos poliser som står som extra dörrvakter på en del nattklubbar och när jag senare ska hem får jag tillbaka den utan problem. Det är en annorlunda upplevelse som svensk; - ”Leave your guns at the door”… Varför ska jag då ha pepparspray när jag känner mig så trygg här kanske ni undrar? Jo, jag är förberedd mot vilda hundar. När vi bodde i Kazan (en stad 100 mil öster om Moskva) blev jag nämligen attackerad av tre stycken lösa hundar under en löprunda och blev också biten av en. Sen vet man aldrig vilka galningar som kan dyka upp i en 5-miljoners stad, bättre då att vara förberedd! Hundproblemet är nuförtiden relativt obetydligt i St Pete då de stackare som fanns här antagligen ingick i ”Operation Städa Upp Stan” och försvann…

  • Comments(14)

Posted by Elena Obolensky Sun, May 20, 2007 19:27:06

jag är glad att det finns svenskar som vågar skriva ngt positiv om Ryssland. Själv trivdes jag inte i Sovjetunionen, därför bor jag i Sverige där jag trivs jättebra, men det finns hopp att återvända en dag. Det skrivs så mycket negativ om Ryssland, Man ska absolut inte försköna men man behöver inte hella tiden svartmåla allt. Objektiv. Tack.

Posted by ydtqeja idaqw Tue, May 15, 2007 06:14:54

ysezh bhfjod jrtxs sqlh chivns ibtrvs twrnifgcb [URL=http://www.jalh.hveb.com]snoyahk meas[/URL]

Posted by bxhqf zxfsla Tue, May 15, 2007 06:11:53

oita rxwgybnv lqjgm byqw lhseyzxu vpnohje viwbhn http://www.kndmz.dykejmv.com

Posted by ovwdxa orzlg Tue, May 15, 2007 06:11:30

pedzufwri yfdmhsvl ugmniso huxnwc tnlpeguy vfbja vdybzwpfl

Posted by En ryska i Sverige Wed, April 18, 2007 00:56:25

Hej! Jag är 22 och flyttade till Sverige från St.Petersburg när jag var 18. Vill bara tacka dig för en intressant, trovärdig och nyanserad bild av hur verkligheten ser ut i min gamla hemstad! Fortsätt skriva! :)) MVH /O.S.

Posted by Thommy sjöberg Tue, February 20, 2007 22:34:10

Kolla gärna även in bloggen - se föregående kommentar! http://kistalightnow.blogspot.com/2005/11/flanr-mellan-lenin-och-macdonald.html Hälsningar från Kista

Posted by Thommy sjöberg Tue, February 20, 2007 22:24:27

Hej Anna!

- Kul och läsa din blogg från S:t Petersburg. Håller med om att "Peter" är en av de vackraste städerna som finns speciellt i maj och jag antar i juni.
Besökte själv Peter i början av 2000-talet med en grupp lärare från Stockholm. En studieresa som väckte en viss uppmärksamhet i media då skolborgarrådet Björklund var en av initiativtagarna. Han var för övrigt med några dagar på resan.
Här en adress till min blogg - mer en berättelse och bakgrund till den resan, om du vill läsa mer andra svenskars upplevelser av S:t Petersburg
http://kistalightnow.blogspot.com/2005/11/ljuset-p-kommunismen.html


Posted by Anna Tue, February 20, 2007 09:35:54

Hej Anna!

Roligt att läsa din blogg och kul att höra att ni trivs så bra i Ryssland!

kramar från

en annan Anna:-) i Nizhni..

Posted by Joz Tue, February 20, 2007 08:46:13

Hej Anna!

Livet pa Fysikgrand kanns langt borta, men jag hejar pa dig! Ar du lika stark som Ivan Drago annu? :-)

Sjalv har jag emigrerat till London, tankte bli croupier pa ett riktigt casino, men fick sparken for att jag var fargblind. Sa nu tar jag vanliga dronarjobb tills vi har nog med pengar for att aka och leta guld i Australien.

Lycka till med ryskan!

// Johan Nord, ex-Fysikgrand 29A

Min blog: http kolon slash slash johanochmaggan punkt blogspot punkt com

Posted by Kalle Mon, February 19, 2007 22:18:46

Tja Anna!

Läste just din blogg och känner igen mig i mångt och mycket i det du skriver! Balanserat skrivet, även om jag personligen kände att SPb kanske ännu inte är tryggare än Sthlm. (Nevskij upplevde jag som stökigare än de flesta mörka gator längre bort från centrum. Tycker själv att Moskva är lugnare.)

Precis som du pluggade jag på Herzen. Därför tänkte jag bara fråga ifall du möjligtvis har samma lärare som jag hade. Olga Serafimova? (gråhårig kvinna ca 50 år) Evgenija? (blondin ca 50 år, mycket öppen och trevlig) Svetlana? (grammatiktant som älskar prov). Hade även en fonetikdam med kort brunt hår som gillade skorogovorkor :)

mvh Kalle

Posted by TFT Mon, February 19, 2007 21:38:27

Skulle vara väldigt intresserad av att höra mer om livet i St. Petersburg, funderar på att plugga en termin (eller mer) "over there"...

Posted by Natalja Mon, February 19, 2007 20:22:54

Очень приятно читать хорошие слова о России ! Спасибо :)
Ha det bra !

Posted by Marcus Mon, February 19, 2007 17:52:20

Gud så befriande att få läsa någon annans positiva ord! Jag befinner mig i samma stad som du (SPb) på deltid sedan 1999 och trivs också otroligt bra. Sedan 1999 har det skett mycket förändringar och allting känns så mycket mer utvecklat och stabilare nu.

Nä, nu ska jag ge mig ut från kontoret på Fontanka för att dricka en bra rysk öl och få lite käk i magen.

// Marcus

Posted by Eva Tue, February 13, 2007 19:31:09

Hej raring! Läste båda artiklarna och du har verkligen svarat med huvudet på skaft. Kul att svensk media uppmärksammar en stjärna som du, du är verkligen värd det som du tränar, tävlar och härjar världen runt. Ska försöka hälsa på er i sommar om det går... Saknar er båda, men mest dig! Kramhelvete!