Anna's boxningsblogg

Anna's boxningsblogg

Om bloggen:

För er som vill följa med på mina äventyr i proffsboxningscirkusen...


Ett nytt bildgalleri hittas HÄR.

Seger i galan öppnar dörren till USA

Vardagsliv och träningPosted by Anna Ingman Fri, August 08, 2008 19:49:01

Publicerad i NWT: 2008-08-07

BOXNING: Ingman om sitt livs viktigaste fight på hemmaplan

I BK 25:s träningslokal i Idrottshuset i Karlstad lackar svetten.
Anna Ingman, 28, tränar som en galärslav inför sitt livs fight, om två mästarbälten, på Nöjesfabriken 5 september.
Här berättar hon om nedräkningen.

– Nu har jag gått in i bubblan.

Karlstad och Sveriges boxardrottning går inga genvägar. När vi andra latat oss på badstränderna har Anna tränat hårt hela sommaren. En vecka i början av juli hann hon även med att vara sidekick till Martina Thun i P3:s Morgonpasset.
Nu intensifieras träningen fram till fighten mot amerikanskan Olivia Fonseca på Nöjesfabriken i Karlstad. Då går Anna in i ringen som sin egen manager för första gången.

– Nu behöver jag inte tänka på kontraktet med LiveNation längre. Det lyckades jag ta mig ur. Jag vill bli bemött med respekt och behandlad som en jämlik affärspart i framtiden. Mitt jobb som proffsboxare består av så mycket mer än att bara boxas, det är bara toppen på berget. Grädden på moset så att säga. En match är löningsdagen, men jobbet pågår dygnet runt, hela tiden.

Trots att Anna sköter verksamheten på egen hand nu känner hon större frihet.

– För första gången kan jag koncentrera mig till hundra procent på boxningen. Jag vill ha minst 60 sparringronder när jag går in i ringen 5 september.

Dröm i uppfyllelse
Då går en dröm i uppfyllelse. Som amatör vann Anna fem SM-guld, fyra NM-guld, ett EM-silver och en EU-titel.

– Men jag fick aldrig chansen att boxas hemma i Karlstad. Nu får jag göra det och det är viktigt att jag inte kommer överladdad. Jag ska känna lugn och frihet och äga ringen. Jag vill visa publiken hemma i Karlstad hela mitt register.

Vad vet du om din motståndare?
– Jag har sett en av hennes matcher på YouTube. Hon är mycket längre än jag. En skolad boxare. En tuff motståndare.

Anna Ingman älskar sin sport.
– Alla matcher har sina utmaningar. Svåraste utmaningen är de egna tankarna, stressen, förväntningarna. När jag är kompis med mina känslor är jag oövervinnerlig!

Utanför ringen är Anna en mjuk, smart, gladlynt och omtänksam tjej.
När hon kliver in mellan repen påminner det om dr. Jekylls förvandling till mr. Hyde.
– Det är otroligt häftigt att gå en match. Att först träna länge och stenhårt och sen bara få släppa loss. Det är som en slags frigörelse. Tänk dig att få känna kontrollerad aggressivitet och blodtörst. En maxad upplevelse. När jag går in i ringen är jag inte privatpersonen Anna längre utan krigaren. Väldigt egoistiskt egentligen.

Tio år yngre syrran Andrea är Annas främsta supporter. Hon är ofta med när Anna tränar i Karlstad och sitter garanterat på ringside 5 september.
– Jag har sett Anna boxas en gång som proffs, när hon debuterade i Stockholm. Inte för att det behövdes men jag ville hoppa in i ringen och hjälpa syrran, skrattar Andrea.

Obehagligt?
– Nej, så länge hon vinner är det lugnt.

Kan du tänka dig att börja boxas själv?
– Nähää du!

USA-fight i oktober
En seger i Karlstad skulle öppna nya dörrar för Anna. Inte minst med tanke på att ett av de mästarbälten hon fightas om tillhör tyngsta organisationen WBC, som skickar tre supervisors till galan.

– Går det bra för Anna får hon troligen boxas en match i USA i oktober, berättar Karlstads-galans promotor Anders Holmberg.
Debut på andra sidan Atlanten i så fall.

– Mitt mål är en match om VM-titeln inom två år, berättar Anna.
Hon kommer bättre förberedd än någonsin till Night of The Champions.

– Så här proffsigt upplägg har jag aldrig haft. Förutom träningen i Karlstad och Stockholm har jag sparrat flera veckor i Köpenhamn mot de bästa danska proffstjejerna i sommar. Jag ska tillbaka dit ytterligare en gång före galan i Karlstad.

Sparrar mot killar
Anna lånar en liten lägenhet i centrala Köpenhamn av en 80-årig dam – och boxningsfantast.
– Hon heter Bodil Madsen och är mamma till förre danske OS-boxaren Nils. Bodil är stencool!

I Karlstad drillas Anna av BK 25:s tränare sen 25 år tillbaka, Bosse Kihlström. Han är djupt imponerad av boxardrottningen.
– Det är sällan jag sett en boxare som är så positiv till träningen. Det är rena drömmen att jobba med Anna, berättar Bosse.

I Karlstad finns inga tjejer att sparra mot. Men Anna räds inte att träna mot killar. Inte ens tungviktsbjässen och promotorn Anders Holmberg.
– Tur att han inte siktade mot ansiktet. Ha, ha. Kändes som att försöka flytta på ett berg, skrattar Anna efter sparringdusten med 44 kilo tyngre Holmberg.
Flytta berg är den här tjejen bra på.

Per Mårtensson

Publicerad: 2008-08-07 06:30

  • Comments(0)