Anna's boxningsblogg

Anna's boxningsblogg

Om bloggen:

För er som vill följa med på mina äventyr i proffsboxningscirkusen...


Ett nytt bildgalleri hittas HÄR.

Keltiska nyåret 31 oktober

Vardagsliv och träningPosted by Anna Ingman Thu, October 30, 2008 23:15:24
Nyåret är på gång... Samhain, årets vändpunkt, från min synvinkel sett.

Imorgon och efterföljande två dagar firar jag den keltiska nyårsaftonen med vänner från Misraimförbundet, (f.d Merlinorden). Den 31 oktober, tiden för den första frosten, markerar övergången från solens tid till mörkrets och kylans tid. Detta firande består av en tre dagar lång eld-festival, som går under namnet Samhain (uttalas: så-ein). Det är en ceremoni som är unik i årets högtider för sitt tema: död, förlevande, släppa det vi inte längre behöver.

Under denna övergång från det gamla till det nya året anser man att avståndet är som minst mellan vår värld och de dödas och detta är det bästa tillfället att kommunicera med avlidna närstående.

Imorgon och dagarna som kommer är ett perfekt tillfälle att lämna gamla negativa känslor och tankar bakom sig. Göra upp med dessa energier och bereda plats för det positiva och kreativa istället. Det blir mitt andliga årsavslut där jag bäddar för ett nytt, blomstrande år som kommer...

Nu kommer jag inte att blogga förrän efter Samhain.

Med kärlek,

Er Anna

------------------------------------------------------------------------
Om Halloween:


Religiös fest med ceremonier ledda av druider


Traditionen att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara särskilt aktiva denna natt. Även olika naturväsen, som till exempel älvor, menades vara i farten. För att blidka alla sorters väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.

Men ursprungligen var inte Samhain bara en arbetsfest som markerade övergången till vintern utan det var även en religiös fest med ceremonier ledda av druiderna, de keltiska prästerna. Det keltiska året slutade den 31 oktober och därför var det ett lämpligt tillfälle att spå om vad som skulle hända under nästa år. Med kristendomens införande och den katolska kyrkans framväxt började arbetet med att försöka kristna helgen och minska de keltiska gudarnas och andarnas kraft.

Källa: Nordiska Muséet.

  • Comments(0)//blog.annaingman.com/#post88