Anna's boxningsblogg

Anna's boxningsblogg

Om bloggen:

För er som vill följa med på mina äventyr i proffsboxningscirkusen...


Ett nytt bildgalleri hittas HÄR.

Första proffsgalan på svensk mark på 38 år!!

Vardagsliv och träningPosted by Anna Ingman Fri, January 19, 2007 09:15:17

Den 27 januari 2007 arrangeras den första proffsboxningsgalan i Sverige sedan 1969. Det blir nu en för Sverige passande och mildare variant av sporten än den vi är vana att se på Eurosport. Proffsboxningsförbudet i Sverige togs bort i höstas och ersattes med en kampsportslagstiftning som tillåter en ”proffsboxning light” och den reglerar utövningen av alla fullkontaktskampsporter.

Proffsboxningens vara eller inte vara har länge debatterats. Det handlar dels om individens frihet att utöva en sport och att kunna göra det yrkesmässigt, och dels om idrottarens säkerhet och skaderiskerna. Det ursprungliga argumentet till att proffsboxning förbjöds i Sverige var den ekonomiska aspekten, det var emot amatörbestämmelserna att ta emot pengar för sin idrottsprestation. Även den legendariske Gunder Hägg fick problem med lagen och blev 1946 diskad på livstid eftersom han tagit emot pengar för lopp han sprungit under karriären. Idag har amatörbestämmelserna förändrats, men det dröjde ända in på 80-talet innan de försvann ur det olympiska regelverket. Nu är det vedertaget att en seriös heltidssatsning och professionalism är nödvändigt för att uppnå världsnivå i de största sporterna.

Debatten kring proffsboxning, och boxning överhuvudtaget, har den senaste tiden mest handlat om skaderisker och egentligen behandlat sportens existensberättigande. Jag har sagt det förut och säger det igen; självklart är det inte bra att få slag mot huvudet. Det som kan försvara boxningssporten, som jag erkänner är en hård sport som ger poäng till den som träffar motståndaren, är att de som ställer upp på boxningsmatcher faktiskt vet vad som väntar dem. De har inte bara tränat på att slå slag och vara taktiska i offensiven. De har ofta övat ännu mer på defensivt arbete för att undgå att bli träffade själva. En smart boxare tar inte så mycket stryk helt enkelt. Det är i min mening ärligare och rakare att som boxare få ett slag mot huvudet än att som ishockeyspelare bli tacklad under match med hjärnskakning som följd. Hockeyspelaren tvingas sedan ofta fortsätta spela match någon dag senare, medan boxaren har regler som tvingar honom eller henne till alltifrån en månad upp till tre månaders vila från sparring och match.

Diskussionen innefattar givetvis fler aspekter, men i stort är min uppfattning den att människan har ett eget ansvar för sin tillvaro med omdömesförmåga att göra sina egna val i livet.

  • Comments(0)//blog.annaingman.com/#post6